Blog

Een koffie met… Marcel Lok van Marcel Lok_Architect

30 januari 2023
Geplaatst door TeamElzenhagen

In deze interviewreeks "Een koffie met…" gaan we in gesprek met de betrokkenen van het project Elzenhagen Zuid. De verkoopmanagers, projectontwikkelaars, architecten, ze komen allemaal aan bod. Zodat jij kunt lezen wat er zich achter de schermen van Elzenhagen Zuid eigenlijk allemaal afspeelt. Vandaag gaan we in gesprek met Marcel Lok, oprichter ML_A (Marcel Lok_Architect) en ontwerper in de Zuidbuurt.

Hoi Marcel, leuk dat we je mogen interviewen. Vertel, wie ben je en wat is jouw rol als architect voor Elzenhagen Zuid?

Ik ben Marcel Lok en met mijn bureau ML_A  (Marcel Lok_Architect) zijn wij verantwoordelijk voor het ontwerp van Parkvilla’s 1, 7 en 9. De bouw van Parkvilla 1 is inmiddels gestart. Hier bevindt zich, naast 45 compacte appartementen, de entree tot de gezamenlijke stallingsgarage voor de bewoners in de Zuidbuurt. . Het ontwerp van Parkvilla 7 is ook afgerond. De verkoop van deze Parkvilla start in het voorjaar van 2023.

Waarom is Elzenhagen Zuid volgens jou dé plek om te wonen?

Elzenhagen Zuid is dé plek om te wonen vanwege de fraaie opzet van het project, met bijzonder vormgegeven Parkvilla’s in een autovrij parklandschap. Bijzonder is ook de ligging nabij de eindhalte van de Noord-Zuidlijn, de ring A10 en het winkelcentrum Boven ‘t Y. De historische dijkbebouwing van de Buiksloterdijk en het Noorderpark vlakbij maken dat deze buurt heel veel te bieden heeft.

Wat is jouw droom voor de buurt van Elzenhagen Zuid?

Mijn droom voor deze buurt is dat het een prachtige groenrijke buurt wordt waar het heel aangenaam wonen is. Mijn ideaal is dat het een diverse buurt wordt waar zowel jonge mensen als senioren, zowel singles als (een) ouder(s) met kind(eren) en zowel ‘yuppen’ als pensionado’s zich er gelukkig voelen.

Wat is jouw visie op de architectuur van jullie ontwerp van de Parkvilla 7?

We hebben voor Parkvilla 7 veertien zeer ruime en genereuze appartementen rond een atrium ontworpen, waarbij we voor elke woning een royale veranda of dakterras hebben gecreëerd. De ruim twee meter diepe veranda’s zijn gelegen over de volle breedte van de woning. Door de kruisvormige opzet met elk appartement in een ‘eigen’ vleugel hebben de woningen van meerdere zijden licht.

Wat is het meest bijzondere aan jullie ontwerp van de Parkvilla 7?

Bijzonder aan onze villa is de combinatie van toegepaste materialen, de zandkleurige baksteen in blokverband, de vloerranden met riviergrind en de stalen kolommen geven het gebouw een elegante verschijningsvorm. De vormgeving van een atrium gebouw met drie vleugels, afgeronde binnenhoeken en terugliggende penthouse-verdieping maken het een verfijnd blok.
 

Wat was de grootste uitdaging in het ontwerp en hoe hebben jullie dit opgelost? 

Grootste uitdaging is geweest om de entree naar de noordzijde te verleggen. Het stedenbouwkundig plan schreef voor de entree aan de zuidkant te positioneren, maar ik vond het beter daar juist zoveel mogelijk de buitenruimtes van de woningen te leggen. De entree aan de noordzijde is nu meteen gecombineerd met de toegang tot de collectieve fietsenstalling.

Waar ben je het meest trots op in het ontwerp van de Parkvilla 7?

Wat heel indrukwekkend is naar mijn mening, is de entree hal met atrium over de volle hoogte van het het gebouw. Hier dringt daglicht letterlijk tot in het hart van het volume door. Met de bescheiden omvang van het gebouw telt het gebouw slechts drie appartementen per woonlaag, en op de bovenste verdieping zelf twee penthouses.

Welk verhaal moeten belangstellenden te weten komen  over het ontwerp van de Parkvilla waar je aan hebt gewerkt?

De appartementen zijn volledig ingedeeld ontworpen, met woonkamer/keuken en twee of drie slaapkamers. We hebben echter rekening gehouden met toekomstige verandering van woonwensen en eventuele behoefte aan flexibiliteit. In de dragende betonwanden zijn sparingen meegenomen waarmee het mogelijk is de ruimte door te breken en ruimtes met elkaar te verbinden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een slaapkamer als werkkamer bij de woonkamer te betrekken of zelfs een open loftachtige indeling te realiseren, waarbij het appartement een grote, meer open leefruimte wordt.

Heel indrukwekkend! Dankjewel voor dit interview, Marcel. We zijn benieuwd naar het eindresultaat.
 

Benieuwd geworden naar de appartementen ontworpen door Marcel Lok? Neem snel een kijkje bij het aanbod van Parkvilla 7. 

Bekijk het aanbod