Blog

Nieuwbouwwoning in Elzenhagen kopen? De meest gestelde vragen over je financiering beantwoord

10 februari 2023
Geplaatst door TeamElzenhagen

Een nieuwbouwwoning kopen gaat iets anders in z’n werk dan een bestaande woning kopen. Onafhankelijk hypotheekadviseur De Kredieter, nauw betrokken bij nieuwbouwproject Elzenhagen, beantwoordt de meest gestelde vragen over kopen in Elzenhagen!

 

Kan ik voor de aankoop van een woning in Elzenhagen gebruikmaken van mijn overwaarde?

Ja, dat kan met behulp van een overbruggingskrediet! De overwaarde op je huidige woning kun je natuurlijk goed gebruiken voor de financiering van een nieuwbouwwoning in Elzenhagen. Door een overbruggingskrediet af te sluiten, hoef je je huidige woning niet eerst te verkopen om dit te kunnen doen.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek ter waarde van ongeveer negentig procent van de huidige waarde van je woning, minus het nog openstaande hypotheekbedrag. Stel, je woning wordt getaxeerd op 500.000 euro en je hebt nog 300.000 euro aan hypotheek openstaan. Je kunt dan een overbruggingskrediet van € 500.000 * 90% = € 450.000 – € 300.000 = € 150.000 euro afsluiten. Dit geld kun je alvast gebruiken voor de aankoop van een nieuwbouwwoning in Elzenhagen.

Kan ik mijn huidige hypotheek meenemen naar een woning in Elzenhagen?

Als je huidige hypotheek een verhuisclausule bevat, kun je gebruikmaken van de zogenaamde ‘verhuisregeling’. In plaats van je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe af te sluiten, neem je je huidige hypotheek onder dezelfde voorwaarden – en voor het nog openstaande bedrag – mee naar de nieuwe woning. Voor het restbedrag sluit je bij dezelfde geldverstrekker een nieuwe hypotheek af. De verhuisregeling is vanwege de stijgende hypotheekrente voor veel mensen aantrekkelijk. Het maakt het immers mogelijk een deel van je nieuwe woning tegen een oude, lagere rente te financieren. Daardoor zijn je maandlasten lager en je leencapaciteit hoger. 

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de verhuisregeling, waardoor het niet in alle gevallen een goede optie is. Bij nieuwbouwwoningen zoals die in Elzenhagen is de geldigheidsduur van de hypotheekofferte bijvoorbeeld van groot belang. Bij nieuwbouwwoningen verstrijken meerdere maanden tussen het tekenen van de koopovereenkomst en het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris. Sommige hypotheken hebben een te korte geldigheidsduur. 

Hoe lang betaal ik dubbele woonlasten?

Vanaf het moment dat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend is sprake van dubbele lasten. Je nieuwbouwwoning moet immers nog gebouwd worden, terwijl je zelf ook nog ergens moet wonen. Bij tekenen komt het voor de bouw benodigde geld bij je geldverstrekker in een bouwdepot terecht. Hiervan wordt de bouw van de woning gaandeweg het bouwproces betaald. Omdat de woningen in Elzenhagen op erfpachtgrond liggen, hoef je de grond niet te kopen. Dit blijft eigendom van de Gemeente Amsterdam. Voor de grond betaalt u jaarlijks een fiscaal aftrekbare vergoeding.Je hebt wel de optie om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen. 

Hoeveel betaal ik aan aflossing en rente?

Je begint direct met aflossen over het gehele hypotheekbedrag. Met de rente werkt het iets anders. Het geld dat je hebt geleend is nog in beheer bij je geldverstrekker. Je begint daarom pas met rentebetalingen zodra er geld uit het bouwdepot wordt uitgegeven. Dit noemen we ‘rentekorting’. Aan het begin van de bouw, als nog maar weinig geld is uitgegeven, is die rentekorting vanzelfsprekend hoger dan wanneer de woning bijna klaar is.

De Kredieter geeft belangstellenden en potentiële kopers in Elzenhagen duidelijk inzicht in deze dubbele lasten en gaat ook voor je na of het mogelijk is deze lasten (deels) mee te laten financieren.

Geldt voor nieuwbouwwoningen in Elzenhagen een lager rentepercentage?

Ja, voor energiezuinige woningen geldt vaak een zogenaamde duurzaamheidskorting in de vorm van een lagere rente. Omdat de nieuwbouwwoningen in Elzenhagen bij oplevering energielabel A(+++) hebben, kunnen veel geldverstrekkers een rentekorting aanbieden.

 

Professioneel hypotheekadvies voor je nieuwbouwwoning

De Kredieter verzorgt onafhankelijk hypotheekadvies voor kopers van nieuwbouwwoningen in Elzenhagen. De financieel experts van De Kredieter zijn gespecialiseerd in hypotheken voor nieuwbouwwoningen en zijn dan ook de aangewezen adviseurs bij meerdere nieuwbouwprojecten in en om Amsterdam. Lees gerust meer over de financiering van nieuwbouwwoningen of maak een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek. 

Neem contact op met De Kredieter

 

Vraag het de makelaars!

Heb je vragen over de koopwoningen? Neem contact op met de projectmakelaars. 

Lunshof Makelaardij

Van de Steege projectmakelaars