Blog

Hypotheek meenemen naar een nieuwbouwwoning in Elzenhagen: kan dat?

12 februari 2023
Geplaatst door TeamElzenhagen

Een nieuw huis kopen betekent een nieuwe hypotheek afsluiten. Maar met de gestegen hypotheekrente zit je daar wellicht niet op te wachten. Er is goed nieuws voor doorstromers die een nieuwbouwwoning in Elzenhagen op het oog hebben: in veel gevallen kun je je oude hypotheek meenemen met de ‘verhuisregeling’! Onafhankelijk hypotheekadvieskantoor De Kredieter zoekt voor je uit of dat in jouw geval mogelijk én financieel aantrekkelijk is.

 

Lagere rente en hogere leencapaciteit

De meeste mensen met een koopwoning hebben nog een hypotheek met een rente die lager is dan de actuele rente. Bij de aankoop van een nieuwe woning wordt die hypotheek afgelost en een nieuwe hypotheek afgesloten – tegen de nu geldende rente. Dat betekent hogere maandlasten een lagere leencapaciteit. Eén op de drie doorstromers maakt daarom gebruik van de verhuisregeling: deze groep gebruikt de oude hypotheek om een nieuwe woning deels mee te financieren en heeft daardoor een hogere leencapaciteit.

Verhuisregeling

Bevat je huidige hypotheek een verhuisclausule, dan mag je je oude hypotheek met voorwaarden en al meeverhuizen naar een nieuwe woning. Zo behoudt je je lage rente en lage maandlasten voor zo lang als de rentevaste periode nog duurt. De verhuisregeling geldt alleen voor het nog openstaande hypotheekbedrag. Voor het resterende bedrag moet je wel een nieuwe hypotheek afsluiten.

 

Hypotheek wel of niet meeverhuizen?

Bij een groot verschil in hypotheekrente is de verhuisregeling financieel vaak een interessante optie. Maar dat is niet altijd het geval. Dan is het goed om te weten dat de verhuisregeling enkele voorwaarden kent:

  • Je bent verplicht het resterende bedrag bij dezelfde geldverstrekker te financieren – tegen de door die geldverstrekker gehanteerde voorwaarden en hypotheekrente.
  • De geldverstrekker kan bepaalde hypotheekvoorwaarden wijzigen, wat mogelijk van invloed is op je maandlasten.

Als er in je persoonlijke situatie in de tussentijd veel is veranderd, is het niet altijd een goed idee je oude hypotheek met alle bijbehorende hypotheekvoorwaarden mee te nemen. Wellicht is er bij een andere geldverstrekker inmiddels een hypotheek af te sluiten die veel beter bij je huidige situatie past. Ook kan je geldverstrekker de verhuizing naar aanleiding van een nieuwe inkomenstoets weigeren.

 

Hypotheekadvies nieuwbouwwoning Elzenhagen

Ben je benieuwd wat in jouw situatie financieel verstandig is? De Kredieter is als onafhankelijk hypotheekadviseur betrokken bij verschillende nieuwbouwprojecten in en om Amsterdam. Hypotheken voor nieuwbouwwoningen is de specialisatie van het team van De Kredieter. In een vrijblijvend adviesgesprek krijg je inzicht in de mogelijkheden voor het financieren van een woning in Elzenhagen.

Neem contact op met De Kredieter

 

Vraag het de makelaars!

Heb je vragen over de koopwoningen? Neem contact op met de projectmakelaars. 

Lunshof Makelaardij

Van de Steege projectmakelaars