Blog

Een koffie met... Rick Bruggink, Office Winhov

15 februari 2023
Geplaatst door TeamElzenhagen

Vandaag gaan we in gesprek met Rick van Office Winhov. Zij hebben het ontwerp gerealiseerd voor Parkvilla's 2, 6, 11 en 16. In deze interviewreeks "Een koffie met…" gaan we in gesprek met de betrokkenen van het project Elzenhagen Zuid. De verkoopmanagers, projectontwikkelaars, architecten, ze komen allemaal aan bod. Zodat jij kunt lezen wat er zich achter de schermen van Elzenhagen Zuid eigenlijk allemaal afspeelt.

 

Hoi Rick, leuk dat we je mogen interviewen. Vertel eens, wat doet Office Winhov specifiek voor Elzenhagen Zuid?

Office Winhov is een architectenbureau uit Amsterdam. We werken zowel aan woongebouwen, herbestemming als publieke gebouwen in Nederland en internationaal. Onze projecten worden vooral gekenmerkt door een zorgvuldig begrip van de context en veel aandacht voor de materiële expressie. Wij streven altijd naar gebouwen met een lange levensduur die zich op een vanzelfsprekende manier verbinden met hun omgeving en die een antwoord bieden op de uiteenlopende vragen van eigenaren en gebruikers. We zijn gevraagd voor het ontwerp van villa 2, 6,11 en 16. Ook hebben we een coördinerende rol in bij de ontwikkelingen in de Zuidbuurt, in opdracht van CZAN; de ontwikkelcombinatie van AM en Blauwhoed. 

Een mooie opdracht dus! Wat maakt Elzenhagen Zuid volgens jou de perfecte plek om te wonen?

Elzenhagen Zuid wordt een uniek autoluw woonpark in Amsterdam; compacte vrijstaande sculpturale woongebouwen in het groen met royale buitenruimtes. Vanaf hier reis je met gemak richting de stad, met de fiets langs het Noordhollands kanaal van de polder tot het centraal station of met de Noord/Zuidlijn tot en met de Zuidas.

Helemaal mee eens. Nog even over jullie ontwerp. Wat was jullie visie voor het ontwerp van Parkvilla 6?

Parkvilla 6 is gelegen op een heuvel in het midden van het park, nabij Kindcentrum Mokum. Het is een vrij "stevig" gebouw met een gemetselde muur rondom de buitenruimtes op de begane grond. Deze muur biedt voor de maisonnettes op de begane grond voldoende privacy, beslotenheid en uitzicht op de omgeving doordat de begane grond hoger gelegen is dan het terrein. Ook de betonnen balustrades geven privacy en tegelijkertijd zijn ze vrij laag waardoor bewoners wel uitzicht behouden vanuit hun woning. Het gebouw biedt de geborgenheid van een burcht, gecombineerd met licht en uitzicht door de brede glazen puien. 

Dat klinkt al erg bijzonder. Is er nog iets anders wat er echt uitspringt voor jou in dit ontwerp?

Het is bijzonder dat er grote gezinswoningen met ruime dubbele benedenhuizen worden gerealiseerd. Deze maisonnettes hebben hun woonvertrekken op begane grond en drie slaapkamers op de verdieping. Natuurlijk is er veel behoefte aan kleinere woningen in Amsterdam, maar voor de doorstroom van gezinnen die in Amsterdam willen blijven wonen is het ook goed dit soort woningen te bouwen.
De materialisering van het gebouw is ook bijzonder. Alle woningen hebben grote glazen puien. De gesloten delen van de gevels zijn gemetseld in blokverband met een grote ruwe baksteen, die veel kleurnuance heeft. De betonnen balustrades hebben een verzachtend reliëf.

Het kan zijn dat je soms voor een uitdaging komt te staan in het ontwerpen. Ik ben benieuwd of dat bij jullie ook het geval was. 

Parkvilla 6 kent een vrij grote woningdifferentiatie, wat betreft type en afmeting. Deze verschillende woningen zijn gestapeld boven elkaar. Daardoor was het een wel een uitdaging de constructie en het leidingverloop goed op elkaar af te stemmen per verdieping. Een van de oplossingen was het buiten de woning plaatsen van de meterkasten.

Waar ben je het meest trots op in het ontwerp van Parkvilla 6?

Het meest trots zijn we op de woonkwaliteit en de materialisering: de royale buitenruimtes en de transparante gevels met uitzicht en tegelijkertijd privacy zijn echt bijzonder. 

Tot slot ben ik benieuwd naar jullie droom voor de buurt van Elzenhagen Zuid.

Onze droom is dat er een groene buurt ontstaat, die zich verbindt met en positief bijdraagt aan de ontwikkeling van dit deel van Amsterdam-Noord. Een buurt met grote volwassen bomen, waar verschillende mensen samen generaties lang fijn wonen in gebouwen die de tijd doorstaan.