Blog

Een koffie met… Tamar & Ted

4 mei 2023
Geplaatst door TeamElzenhagen

In deze blog spreken we maar liefst 2 betrokkenen van Elzenhagen Zuid: Tamar, projectdirecteur, en Ted, projectontwikkelaar in de Zuidbuurt. We lieten ze in gesprek gaan met elkaar over het project, om te zien welke interessante ontwikkelingen er spelen in hun werk voor Elzenhagen Zuid. 

In de interviewreeks "Een koffie met…" gaan we in gesprek met de betrokkenen van het project Elzenhagen Zuid. De verkoopmanagers, projectontwikkelaars, architecten, ze komen allemaal aan bod. Zodat jij kunt lezen wat er zich achter de schermen van Elzenhagen Zuid eigenlijk allemaal afspeelt.

Hoi Ted en Tamar, wat leuk dat jullie gezamenlijk met ons dit interview willen doen. We starten met een paar vragen, maar het is een gesprek. Dus ga gerust op een vraag of antwoord in, als het je aan iets doet denken. Tamar, als eerst een vraag aan jou. Wat is volgens jou het meest bijzondere aan wonen in Elzenhagen Zuid, iets wat misschien nog niet iedereen weet?

Tamar: De woningen in Elzenhagen Zuid worden ontwikkeld waarbij de flora en fauna een belangrijke rol spelen. Noord kent velen buurten met een ruwe, industriele look. Wij wilden voor een andere uitstraling gaan. Hier in de Zuidbuurt zijn de villa’s juist omgeven door het prachtige parklandschap maar ook op de gebouwen is ruimte voor de natuur en zijn er nestvoorzieningen voor vleermuizen en vogels.

Ted: Ja, Elzenhagen Zuid is echt een bijzondere plek in de stad. Aan de ene kant ben je met de metro (op loopafstand) binnen 5 minuten op Amsterdam Centraal en binnen 15 minuten op de Zuidas. Als je de andere kant op gaat, de ring over, zit je zo in het mooie groene Waterland. Golfbaan Waterland is om de hoek en er is een nieuwe (openbare) atletiekbaan in de Elzenhagen buurt zelf. Zo’n centrale plek met alle voorzieningen binnen handbereik is uniek!  

Ted: Tamar, ik ben wel benieuwd. Wie lopen er volgens jou in de toekomst rond in de buurt Elzenhagen Zuid?

Tamar: Alle doelgroepen! Er worden diverse soorten woningen gerealiseerd, waaronder (koop)woningen voor gezinnen, seniorenwoningen, woningen voor starters, huurwoningen en sociale huurwoningen. De mix maakt juist dat zo’n wijk tot leven komt. Ook de voorzieningen, zoals de scholen, bereikbaarheid met openbaar vervoer, sportfaciliteiten
en buurthuizen, dragen bij aan een inclusieve wijk.

Ted: Ja, dat is ook volledig in lijn met de huidige buurtbewoners van de al eerder gerealiseerde nieuwbouwwoningen. Als ontwikkelaar die nog minder lang betrokken was bij het project vond ik het erg leuk om een goede indruk te krijgen van Elzenhagen en de reeds gebouwde nieuwbouw. Tijdens een wandeling door het Elzenhagen Zuid raakten we in gesprek met (nieuwe) bewoners die aan het klussen waren in de net opgeleverde woning. Zij lieten de woning zien en vertelden dat ze zo blij waren met de nieuwe woning en ontwikkeling en waren verheugd te mogen wonen in deze nieuwe natuurinclusieve, duurzame wijk. 

Tamar: Dat is zeker iets waar we al langere tijd mee bezig zijn. Tot 1 september 2022 was ik projectontwikkelaar in het gebied, daarna heb ik een andere rol gekregen als projectdirecteur. Daarin werk ik samen met een team van ontwikkelaars aan de gebiedsontwikkeling van Elzenhagen Zuid. Sinds ik bij AM werk ben ik al betrokken in het CAN gebied (Centrumgebied Amsterdam Noord) waar Elzenhagen Zuid als laatste deelgebied van uitmaakt. Lang zijn we samen met de gemeente bezig geweest om een woonbestemming op deze plek te krijgen en ben je bezig met Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteit. En wat ik erg leuk vond: het afgelopen half jaar hebben we (Urban) Villa's 1, 2, 4 en 5 in de Zuidbuurt tot een start kunnen brengen. Het is mooi dat, na een periode van gezamenlijke inspanningen, er nu ook werkelijk gebouwd wordt!

Echt super om te horen dat er zo hard aan gewerkt is samen met de gemeente en er nu een mix aan woningen en mensen zal komen. Tot slot, heb jij, Ted, nog een laatste vraag voor Tamar?

Ted: Jazeker. Ik zou graag willen weten waarom Amsterdam Noord nu dé plek is om te wonen.

Tamar: Omdat het in Noord gebeurt! Groene karakter, karakteristieke trekjes, industriële kant, hippe tentjes. Echt de place to be!

Dat lijkt mij een mooie afsluiter. Ik wil jullie beiden enorm bedanken voor de mooie verhalen over het project en jullie visie erop. Veel succes met de volgende fases!
 

Ted   Tamar