Blog

Groen, ruimte en rust in de parken bij Elzenhagen Zuid

13 juni 2023
Geplaatst door TeamElzenhagen

Als je van groen houdt en graag in de buitenlucht wilt genieten, dan heb je geluk, want er zijn verschillende mooie parken in de buurt van Elzenhagen Zuid. Hier zijn de 5 leukste parken die je zeker moet bezoeken!

1. Het Noorderpark

Het Noorderpark is een uitgestrekt park dat zowel een stads- als een natuurgebied is. Het park is gelegen op loopafstand van Elzenhagen Zuid en biedt een verscheidenheid aan recreatiemogelijkheden. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen of picknicken langs de groene grasvelden en genieten van de prachtige vijvers en waterpartijen. In het park is ook een grote speeltuin te vinden voor kinderen en er is zelfs een kinderboerderij De Buiktuin met konijnen, cavia's, varkens en schapen. Je kunt er ook binnen of buiten zwemmen in een prijswinnend zwembad, het Noorderparkbad. Voor een drankje of een gezellige lunch ga je naar het terras van Pompet. Kortom, een geweldige plek voor jong en oud om tijd door te brengen.

2. IJpromenade

De IJpromenade is een populaire bestemming voor zowel bewoners als toeristen. Het is een langgerekt park langs de oevers van het IJ en biedt een panoramisch uitzicht op het water en de skyline van Amsterdam. Hier kun je heerlijk wandelen, joggen of gewoon ontspannen op de grasvelden en genieten van de voorbijvarende boten. Er zijn ook verschillende leuke cafés en restaurants aan de IJpromenade zoals Eye Filmmuseum, Polly Goudvisch en de Tolhuistuin waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je van het uitzicht geniet. 

3. Het Twiske

Het Twiske is een prachtig recreatiegebied dat zich uitstrekt over de gemeenten Oostzaan en Landsmeer, en ligt op slechts een korte afstand van Elzenhagen Zuid. Dit grote natuurgebied heeft alles wat je nodig hebt voor een dag vol plezier in de buitenlucht. Je kunt er wandelen, fietsen, zwemmen in de recreatieplas, varen, of gewoon ontspannen op de zandstranden. Er zijn ook verschillende speelplaatsen en picknickplaatsen verspreid over het gebied, waardoor het een geweldige plek is voor een gezinsuitje.

4. Het Vliegenbos

Het Vliegenbos is een van de oudste bossen van Amsterdam en ligt op korte afstand van Elzenhagen Zuid. Dit prachtige bos is een oase van rust in de drukke stad en biedt kilometers aan wandelpaden om te verkennen. Je kunt er genieten van de rustige sfeer, luisteren naar de vogels en genieten van de geur van de bomen. En in de avond kun je er vuurvliegjes zien! Er zijn verschillende speelplaatsen voor kinderen en picknickplaatsen waar je kunt genieten van een rustige maaltijd in de natuur.

5. Het Krijtmolenpark

Het Krijtmolenpark ligt aan de zuid- en westkant van Elzenhagen Zuid langs het Noordhollandsch Kanaal. Het Krijtmolenpark is nog in ontwikkeling. Er is in het zuidelijke deel van het park al een gloednieuwe atletiekbaan gebouwd met openbare sport toestellen en een mooi, bloemrijk pad waar je doorheen kunt lopen. In de toekomst in 2025 en 2026 zal het Krijtmolenpark worden uitgebreid met een noordelijk deel waarin een speeltuin, horeca gelegenheid, gezellige zitplekken en mooie wandel- en fietsroutes te vinden zullen zijn. Het park is vernoemd naar de historische krijtmolen die er nog steeds staat. Het is een uniek rijksmonument, gebouwd in 1792, in opdracht van Elizabeth Admiraal. Leuk feitje: de Krijtmolen is de laatste wind gedreven tras- en krijtmolen ter wereld!