In deze interviewreeks "Een koffie met…" gaan we in gesprek met de betrokkenen van het project Elzenhagen Zuid. De verkoopmanagers, projectontwikkelaars, architecten, ze komen allemaal aan bod. Zodat jij kunt lezen wat er afspeelt achter de schermen van Elzenhagen Zuid. Vandaag gaan we in gesprek met Sander Singor, projectleider en landschapsontwerper bij Buro Sant en Co uit Den Haag, en Melvin Creemers, landschapsarchitect bij de Gemeente Amsterdam.
Hoi Sander en Melvin! Wat leuk dat we samen dit interview kunnen doen. Willen jullie kort vertellen wie je bent en wat je rol is bij het project Elzenhagen Zuid?
Melvin: Hoi, ik ben Melvin Creemers, landschapsarchitect bij de Gemeente Amsterdam. Het prachtige werk van Sander namens Sant & Co heb ik in 2022 overgenomen en sindsdien werk ik de openbare ruimte verder uit tot de realisatie. Doordat het projectgebied zo groot is en gefaseerd wordt uitgewerkt, werk ik het ene gedeelte verder vanuit het schetsontwerp en bij het andere gedeelte hou ik mij bezig met het definitief ontwerp en de detaillering. Het is hierbij van belang dat alles intern en extern goed op elkaar afgestemd wordt. De kunst voor mij als ontwerper van de openbare ruimte is om de kwaliteit te waarborgen, zonder dat deze vergaan door de vele ruimteclaims en bezuinigingen.
Sander: En ik ben Sander, projectleider en landschapsontwerper bij Buro Sant en Co uit Den Haag. Wij zijn in 2017 gevraagd door de gemeente Amsterdam om het landschappelijk ontwerp te maken voor de nieuwe woonwijken Elzenhagen Zuid en Noord en het aangrenzende Dijkpark. Hier hebben we tot en met 2022 aan gewerkt, waarna de gemeente Amsterdam de laatste fases zal afronden.
Sander, ik ben best nieuwsgierig. Als landschapsontwerper ben je dagelijks bezig met het groen. Iets wat Elzenhagen Zuid ook echt tekent. Maar wat is iets wat misschien nog niet iedereen weet over het gebied & groen in Elzenhagen Zuid?
Je woont hier echt in het historische landschap van Amsterdam Noord, in het groengebied rond het Noordhollandsch kanaal. Een van de parels in dit historische landschap is de Krijtmolen d’ Admiraal, gebouwd in 1792. Deze molen draait dankzij vele vrijwilligers nog steeds. Om de molen ook in de toekomst te laten draaien moesten we ons bij het ontwerpen van de woonwijk en het landschap houden aan een maximale hoogte voor alle objecten. Zo kan de molen in de toekomst nog voldoende wind vangen en hét baken blijven in dit prachtige landschap. Dit betekent onder andere dat alle nieuwe bomen zijn uitgekozen op de hoogte die ze kunnen bereiken. Hoe dichter bij de molen hoe lager de bomen mogen worden en hoe opener het landschap. Ook paden en bruggen zijn georiënteerd op de molen zodat deze straks vanuit de wijk optimaal beleefd wordt.
Melvin, heb jij misschien een vraag voor Sander?
Melvin: Jazeker. Deze tijd van inflatie en duurdere materialen zorgt voor de noodzaak om te moeten
bezuinigen. Welke onderdelen mogen absoluut niet aangetast worden? Wat moeten
we hoe dan ook in stand zien te houden?
Sander: Landschapsarchitectuur gaat om het maken van een positieve leefomgeving voor mens en dier. Landschappen die duurzaam, ecologisch, klimaatproof en sociaal zijn. Waarin de landschappelijke waarden zichtbaar en beleefbaar zijn. Elzenhagen is een wijk waar dit tot in de kleinste details is doorgevoerd. We kunnen bezuinigen op materialen maar het groen en biodiversiteit, de speelvoorzieningen, de plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, daar mogen we nooit aankomen aangezien die het DNA vormen van een gezonde wijk voor de toekomst.
Melvin: Ja eens! Zo hebben we het ook voor elkaar gekregen om de atletiekbaan, ook een belangrijke ontmoetingsplek, in het gebied te behouden door deze te ‘verplaatsen’ naar het zuiden. Het is toegankelijk voor iedereen, behalve de enkele uren in de avond waarop de Atletiekvereniging ‘Atos’ het afhuurt. Als fanatiek sporter en hardloper vind ik het ontzettend fijn dat sporten hier geweldig kan, zowel op de atletiekbaan als de calisthenics ruimte. Elzenhagen Zuid is prachtig groen ingericht met het Noordhollandsch Kanaal als drager van het gebied. Zonder obstakels ren je gemakkelijk naar het Noorderpark en het centraal station of juist richting het noordelijk buitengebied.
Ja, dat is heel bijzonder! Over dingen voor elkaar krijgen gesproken. Hoe breng je alles samen in zo'n enorm project?
Melvin: Tijdens het uitwerken tot een definitief ontwerp is er altijd een heel gevecht gaande, intern en extern, waar ieder voor zijn eigen belangen strijdt. Voor mij is het ontzettend belangrijk naar ieder goed te luisteren en te achterhalen wat de vraag achter de vraag is, zodat ik dat kan verwerken in het plan zonder af te doen aan het landschapsconcept. Men meenemen in afwegingen en op creatieve manier problemen wegwerken is van uiterst belang.
Sander: Wij zijn ervan overtuigd dat de stad van de toekomst uit zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk stenen bestaat. In Elzenhagen Zuid woon je straks in een autoluw gebied omringd door water, midden in het groen dat letterlijk tot aan je woonkamer komt. Om dit te bereiken hebben we samengewerkt met een enorm team van specialisten van de gemeente, omwonenden, architecten, ontwikkelaars, ecologen, waterspecialisten en plantspecialisten. Het samenwerken aan een woonwijk met zoveel groene ambitie is voor mij juist het leukste van deze opgave!
Wat super! Heel inspirerend om te horen. Heeft één van jullie misschien nog een vraag voor de ander?
Sander: Ja, ik wel! Melvin, ik vind de Krijtmolen heel bijzonder en écht Noord. Hoe is volgens jou het gebied Elzenhagen Zuid écht Noord?
Melvin: Eigenlijk bestaat Noord uit allerlei verschillende type gebieden; van arbeiderswijken tot landelijk wonen en van hoogstedelijke nieuwbouw tot spannende rafelranden. Elzenhagen Zuid is weer een totaal andere invulling van de stad, waarbij Parkvilla’s zijn uitgestrooid in een autovrij parkachtig glooiend landschap omringd met een prachtige waterpartij. De Noordbuurt is opgebouwd met leefstraten, waardoor kinderen fijn kunnen spelen en het groene Dijkpark naast het Noordhollandsch Kanaal rijgt alles aan elkaar.
Tof! Ik heb nog één laatste vraag. Waar zijn jullie eigenlijk het meest trots op binnen het project?
Melvin: Het allerleukste moment was toen een vriendin vertelde dat zij een van de gelukkigen was die zich had ingeschreven en haar droomhuis mag kopen. Ze woont nu in Volendam en heeft een prachtig appartement gezien in een super mooie nieuwbouwwijk die omgeven was met prachtig groen in een glooiend landschap. Dit gaat over Parkvilla 7 in Elzenhagen Zuid. Ik voel mij zo trots dat wij als projectteam dit bij mensen losmaken. Het leukste is dan ook om alles beetje bij beetje gerealiseerd te zien worden. Van de schetsrol naar bouwrijpmaken van de grond tot aan het bouwen van de bouwblokken en het maaiveld. Het maakt het extra leuk om op grote schaal te werken én tegelijkertijd in te zoomen en zorgvuldig de stenen uit te kiezen en de soortkeuze voor de bomen, grassen en vaste planten te bepalen.
Sander: Ik ben het meest trots dat we in dit project, ondanks de hoge stedelijke dichtheid, het gevoel van landschap overeind hebben kunnen houden. Het feit dat je in Elzenhagen altijd zicht hebt op groen of water dat maakt deze buurt uniek. Het groen en de paden bieden straks een gevoel van intimiteit. Het is voor ouderen een plek voor ontspanning, voor jonge mensen een fijne plek om te werken en voor kinderen een spannend landschap om te ontdekken en in te spelen. Bewoners worden geactiveerd om naar buiten te gaan en te genieten van hun buurt. Een unieke belevenis wordt straks het nieuwe dijkpark langs het Noordhollandsch Kanaal met een hoogteverschil van 5 meter!
Echt fantastisch om te horen wat jullie binnen het project voor elkaar hebben gekregen. Een ultieme plek om te wonen dankzij de landschapsarchitectuur! Veel dank dat jullie je verhaal met ons wilden delen, ik wens jullie het allerbeste met de verdere ontwikkelingen binnen Elzenhagen Zuid!
Melvin, foto door Sportfotograaf Rob Pauel Sander