Blog

Een koffie met… vastgoedontwikkelaar Roos van Weert

16 oktober 2024
Geplaatst door TeamElzenhagen

In deze interviewreeks, "Een koffie met...", gaan we in gesprek met de betrokkenen van het project Elzenhagen Zuid. De verkoopmanagers, projectontwikkelaars en architecten komen allemaal aan bod, zodat jij kunt lezen wat er achter de schermen van Elzenhagen Zuid gebeurt. Vandaag spreken we met Roos van Weert, vastgoedontwikkelaar bij AM en betrokken bij de ontwikkeling van Noordhof 1.

Hoi Roos, leuk om je te spreken. Kun je kort vertellen wie je bent en wat je rol is binnen Elzenhagen?
Mijn naam is Roos en ik werk als vastgoedontwikkelaar bij AM. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de ontwikkeling van nieuwe woningen; van start tot oplevering. Binnen Elzenhagen ben ik betrokken bij onder andere Noordhof 1, een gebouw met 211 sociale en middeldure huurappartementen die wij verkocht hebben aan De Alliantie. Bij alle fases van de ontwikkeling ben ik betrokken. In de startfase zorg ik voor het samenstellen van het team en contractvorming. Daarna komt de ontwerpfase, waarin ik veel overleg en afstem met de diverse adviseurs, de architecten, de aannemer en de gemeente. In deze fase ontwerpen we met het hele team een gebouw dat past binnen de opgestelde kaders. Zodra de bouw begint, verschuift mijn betrokkenheid. De aannemer neemt dan de leiding, terwijl ik meer op de achtergrond blijf begeleiden.

Bij de ontwikkeling van woningen zijn veel partijen betrokken. Wie werken er samen aan Noordhof 1? 
In dit project werken we samen met onder andere Blauwhoed, woningcorporatie De Alliantie, architectenbureaus, adviseurs op gebied van installaties, bouwfysica en constructie, aannemers en de gemeente. Wat dit project bijzonder maakt, is dat er veel druk op de planning stond. Goede samenwerking was daarom essentieel. Ik durf wel te zeggen dat we met z’n allen hebben bewezen dat we dat goed kunnen!

Annemarie Swemmer en Arnoud Gelauff van Arons en Gelauff Architecten zijn als architecten betrokken bij Noordhof 1. We spraken hen onlangs over het ontwerp van het gebouw. Lees het artikel hier

Zou je de tijdsdruk ook de grootste uitdaging van dit project noemen?
De grootste uitdaging was zonder twijfel de tijdsdruk. Het woningprogramma voor Noordhof 1 werd door marktomstandigheden gewijzigd, waardoor we binnen 5 maanden álles moesten doen waarvoor we normaal gesproken anderhalf tot twee jaar de tijd zouden hebben. Ik ben direct op zoek gegaan naar een team dat bereid was om in dat tempo mee te werken, en gelukkig is dat gelukt. We hebben met elkaar ontzettend hard gewerkt om het mogelijk te maken: met succes. Parallel plannen heeft daarbij geholpen. Dat houdt in dat we diverse stappen gelijktijdig en samenhangend uitvoeren. Denk hierbij aan bepalen van uitgangspunten, tekenen, rekenen, toetsen en contractvorming. Op deze manier is het ons gelukt de doorlooptijd te verkorten.

Wil je meer weten over parallel plannen? Onlangs vertelde Roos op de website van AM over deze werkwijze. Lees het artikel hier

Wat maakt het ontwikkelen van Noordhof 1 zo leuk?
Het leukste aan mijn werk vind ik dat je iets tastbaars creëert. Straks staat er een nieuw stukje stad waar mensen hun thuis vinden. Daarnaast vond ik het geweldig om mee te denken over de architectuur en opzet van het gebouw, zoals het kiezen van de stenen, de kleuren van de kozijnen en de hekwerken. Voor de blokken in de Noordbuurt hebben we bewust gekozen voor een warm en licht kleurenpalet, zodat alle blokken straks een ensemble vormen, met toch allemaal een eigen architectuur. 

Waar ben je het meest trots op?
Ik ben vooral trots op hoe we als team hebben samengewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Het was soms zwaar, maar we hebben toegewerkt naar mijlpalen en die ook gevierd. Dat zorgde ervoor dat de energie goed bleef. Ook ben ik trots op het eindresultaat: ik vind Noordhof 1 een prachtig gebouw en hoop dat toekomstige bewoners zich echt thuis gaan voelen! 

Als je tien jaar in de toekomst mag kijken… Hoe ziet Elzenhagen er dan uit?
Ik hoop dat over tien jaar heel Elzenhagen Zuid, dus zowel de Noordbuurt als de Zuidbuurt, gerealiseerd is en dat alle blokken volledig bewoond zijn. De Noordbuurt heeft een wat stedelijk karakter met gesloten bouwblokken en groene binnentuinen. In de Zuidbuurt staan de woonblokken in een volgroeid groen park. Ik zie voor me dat er dan volop leven is, maar wel in een rustige en prettige buurt. Het zou geweldig zijn als Elzenhagen is uitgegroeid tot een fijne, mooie wijk waar we allemaal trots op mogen zijn.
 

Roos - AM vastgoedontwikkelaar