Blog

Een koffie met... Jeroen Geurst, supervisor Elzenhagen

10 december 2024
Geplaatst door TeamElzenhagen

In de interviewreeks "Een koffie met..." gaan we in gesprek met de betrokkenen van het project Elzenhagen Zuid. Verkoopmanagers, projectontwikkelaars, architecten - ze komen allemaal aan bod. Zo krijg je een kijkje achter de schermen van Elzenhagen Zuid. Hoe wordt een wijk een geliefde plek om te wonen? Daarover gaan we in gesprek met Jeroen Geurst, architect bij Geurst & Schulze Architecten en supervisor van Elzenhagen.

Wat is precies jouw rol in het project Elzenhagen?
“Als supervisor bewaak ik de architectonische kwaliteit van de wijk. Die kwaliteit gaat verder dan alleen esthetiek: het omvat stedenbouwkundige aspecten, de kwaliteit van de straten en woningen en details zoals materiaalgebruik. Mijn rol is heel breed: van het stedenbouwkundige plan tot de bepaling van bouwkundige details. Deze rol doe ik in nauwe samenwerking met stedenbouwkundige Kari Stotzer.”

Waar houd je je als supervisor mee bezig?
“Het proces begint met het opstellen van een stedenbouwkundig plan. Voor Elzenhagen is dit gemaakt door Jan Brouwer. Daarna hebben we een beeldkwaliteitsplan opgesteld, dat richtlijnen bevat voor architecten. Dit beeldkwaliteitsplan zorgt voor samenhang en eenheid in de buurt en is ook beoordeeld door de welstandscommissie. Dit is een onafhankelijke commissie die aan burgemeester en wethouders advies uitbrengt over het uiterlijk van een bouwwerk.

Vervolgens adviseer ik over de keuze van architecten. Hun stijl moet bij de visie van de buurt passen. Deze architecten ontwikkelen eerst de basisontwerpen, zoals de indeling van de woningen en de hoogte van de gebouwen. Daarna werken ze aan de architectonische details, zoals gevels en plattegronden. Mijn rol is om te zorgen dat individuele ontwerpen passen bij wat we voor Elzenhagen voor ogen hebben en zo kunnen bijdragen aan een mooie, samenhangende wijk.”

Waar let je specifiek op bij het beoordelen van ontwerpen?
“We kijken kritisch naar de indeling van woningen, de bezonning en de kwaliteit van de binnentuinen. Een uniek kenmerk van Elzenhagen is de overgangszone tussen het gebouw en de straat. Deze ruimte geeft bewoners de mogelijkheid om hun woning uit te breiden met bijvoorbeeld een bankje of plantenbak aan de straatkant. Dit geeft niet alleen sfeer aan de wijk, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid.

Daarnaast hanteren we regels over materiaal- en kleurgebruik en eisen we een bepaald percentage begroeiing op de gevels. Duurzaamheid is een belangrijk kenmerk van Elzenhagen. Door groene gevels wordt de biodiversiteit gestimuleerd en het groene karakter van de wijk versterkt.”

Duurzaamheid en comfort zijn belangrijk in Elzenhagen. Hoe borg je deze kenmerken?
Duurzaamheid is verweven in alle aspecten van het ontwerp: van materiaalkeuze tot energiegebruik. Comfort betekent in mijn ogen dat mensen zich thuis voelen in Elzenhagen. Zo is voldoende ruimte in de woning een criterium moeten de woning leefbaar zijn en in bezit van een prettige buitenruimte. We vragen ook naar de mogelijkheid om werkruimtes in de blokken te integreren, omdat hier steeds meer behoefte aan is voor de thuiswerkers.”

Met welke partijen werk je samen in dit proces?
“We werken vooral samen met de architecten en opdrachtgevers. De projectontwikkelaars spelen een belangrijke rol, omdat zij uiteindelijk de plannen goedkeuren en financieren. Daarnaast is het essentieel dat alle architecten en betrokkenen regelmatig aan tafel zitten om samen plannen op elkaar af te stemmen. Zo voorkomen we dat Elzenhagen een verzameling losse ontwerpen wordt. Deze samenwerking loopt gelukkig heel fijn.”

Wat was de grootste uitdaging in dit project?
“De grootste uitdaging is een wijk ontwerpen die over 25 tot 50 jaar nog steeds geliefd is. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar hoe het er nu uitziet, maar ook hoe de wijk zich ontwikkelt. Het groen moet de kans krijgen om te groeien, en de woningen moeten geschikt zijn voor alle levensfases: van starters tot ouderen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Het leuke is dat je met ontzettend veel facetten bezig bent, van stedenbouw tot architectonische details. Je kunt plannen bijsturen en samenwerken met goede architecten die begrijpen wat het doel is: een mooie, samenhangende buurt creëren.”

Hoe zie je Elzenhagen over tien jaar?
“Over tien jaar zal de wijk een groene, levendige buurt zijn. Het groen zal zich ontwikkeld hebben, met volwassen bomen, groene gevels en waterpartijen. De mix van woningen voor diverse doelgroepen zal zorgen voor een dynamische gemeenschap.Ik hoop dat Elzenhagen dan een plek is waar mensen graag wonen en oud willen worden.”