logo
  • Blog
  • 21 maart 2025
  • Geplaatst door TeamElzenhagen

Een koffie met... architecten van Parkvilla 12, Bedaux de Brouwer Architecten

In de interviewreeks "Een koffie met..." gaan we in gesprek met de betrokkenen van het project Elzenhagen Zuid. Verkoopmanagers, projectontwikkelaars, architecten—ze komen allemaal aan bod. Zo krijg je een kijkje achter de schermen van Elzenhagen Zuid. Vandaag spreken we Peter Keijsers en Annemijn van Gurp, architecten bij Bedaux de Brouwer Architecten en betrokken bij het ontwerp van Parkvilla 12.

Parkvilla 12 is één van de Parkvilla's in de parkachtige Zuidbuurt van Elzenhagen. De voorbereidingen zijn in volle gang om in 2025 in verkoop te kunnen gaan met de 26 woningen. De ligging van deze Parkvilla is uniek; prachtig aan het water met uitzicht over het Krijtmolenpark.

Wat was jullie visie voor Parkvilla 12 tijdens het ontwerpen?
Samen met ons team wilden we een gebouw creëren dat sculpturaliteit uitstraalt. Echt een gebouw dat je ziet staan. Dat is wat ons betreft heel goed gelukt. We hebben gekozen voor baksteen als hoofdmateriaal, een hoge entree, verticale ramen en een plint van twee lagen (de onderste verdieping van een gebouw). Deze sculpturaliteit is overigens kenmerkend voor ons bureau. We ontwerpen vaak woongebouwen die meer zijn dan enkel een verzameling van woningen; het totaal moet groots en ruim aanvoelen.

Parkvilla 12 ligt voor een deel aan het water. In hoeverre is in het ontwerp rekening gehouden met de ligging?
Het klopt dat Parkvilla 12 deels aan de waterkant ligt. Daar hebben we in het ontwerp veel aandacht aan besteed. We wilden het water echt betrekken bij het gebouw. Daarom hebben de woningen aan de waterkant hoge ramen en is het vloerpeil verlaagd richting het waterniveau, zodat er een sterke verbinding ontstaat tussen de woning en het water.

Wat waren de grootste uitdagingen in dit project?
Een belangrijke uitdaging was het technisch combineren van verschillende woningtypes, zoals dubbele benedenwoningen, appartementen en penthouses, in één gebouw. Het was een flinke puzzel om al deze types een plek te geven in Parkvilla 12, maar het is gelukt. Daarnaast was het continu afstemmen met andere architecten, aannemers en adviseurs een leuke, maar soms bijzondere uitdaging. Deze samenwerking zorgt uiteindelijk voor samenhang en dat ontwerp en techniek goed op elkaar zijn afgestemd.

Wat maakt dit project voor jou bijzonder?
We zien dit echt als een prestigeproject, omdat we samenwerken met twee andere gerenommeerde bureaus. In samenwerking met deze bureaus zijn we tot prachtige ontwerpen gekomen. Er is een mooie balans gevonden tussen samenhang enerzijds en de eigen identiteit van elk afzonderlijk gebouw anderzijds.

parkvilla 11 exterieur impressie

Hoe speelt duurzaamheid een rol in dit ontwerp?
In het hele ontwerp hebben we rekening gehouden met duurzaamheid. Alle parkvilla’s hebben bijvoorbeeld groene gevels en daken, evenals een waterretentiedak. Dit is een daksysteem dat water kan bufferen. Bovendien zijn duurzame materiaalkeuzes gemaakt, met als doel een zo laag mogelijke milieubelasting van het gebouw.

Voor welke doelgroepen is Parkvilla 12 bedoeld?
Parkvilla 12 richt zich op een brede doelgroep. Er zijn kleinere woningen, gezinswoningen en grote appartementen. Dit maakt het gebouw ideaal voor stellen, gezinnen en oudere bewoners die willen genieten van een rustige, groene omgeving, maar toch dicht bij de stad willen zijn.

Wat maakt je trots op dit project?
We zijn het meest trots op het feit dat we als team ons oorspronkelijke idee hebben weten te realiseren. Ondanks de uitdagingen staat er nu een gebouw dat grandeur en kwaliteit uitstraalt. Het is prachtig om te zien hoe iets wat eerst alleen in je hoofd zat, werkelijkheid wordt. We kunnen met trots zeggen: ‘Dit hebben wij ontworpen.

 

foto annemijn van gurp foto peter keijsers
Architect Annemijn van Gurp                                    Architect Peter Keijsers

 

Deel
Gekopieerd!