Nieuw concept in de Noordbuurt
De perfecte woonoplossing voor wie niet alleen een woning wil of kan kopen. Ontdek de voordelen van dit nieuwe concept in Elzenhagen!
De perfecte woonoplossing voor wie niet alleen een woning wil of kan kopen. Ontdek de voordelen van dit nieuwe concept in Elzenhagen!
De naam zegt het al: een Koop & Deelwoning is een appartement dat je samen koopt en deelt, met wie je maar wilt. Je hebt je eigen plek én geniet van de voordelen van samenwonen. Ideaal voor wie betaalbaarder en gezellig wil wonen in een tijd waarin woonruimte schaars is.
Je eigen plekje & gedeelde ruimtes
Stel je voor: een eigen plek binnen een gedeelde woning, waar je samenwoont met een vriend(in), kennis of familielid. Je hebt een eigen slaapkamer en badkamer, maar deelt de keuken, woonkamer en buitenruimte. Privé als je dat wilt, samen als je het nodig hebt. Een slimme en moderne manier van leven.
Samen investeren en kosten delen maakt financieel meer mogelijk. Of het nu gaat om een mooiere woning of lagere maandlasten, samen kom je verder. En natuurlijk is het ook een uitkomst als je graag wat privacy wilt, maar het ook fijn vindt om iemand in de buurt te hebben die je goed kent.
Betaalbaar wonen
Je deelt de kosten, zoals de hypotheek en onderhoud.
Privé en toch samen
Je woont samen, maar hebt ook je eigen privéruimte.
Je bouwt vermogen op
Samen kopen betekent investeren in je toekomst en profiteren van waardestijgingen.
Duurzaam en toekomstproof
Doordat je ruimtes en middelen deelt, verklein je je ecologische voetafdruk.
Dat is het mooie: Koop & Deelwoningen zijn er voor iedereen die slim wil wonen en samen wil investeren. Denk bijvoorbeeld aan:
Bekijk hoe de woningen slim zijn ingedeeld met een plek voor jezelf en gezellige gedeelde (buiten)ruimtes.
Iets voor jou? Meld je nu aan
Ben je enthousiast over onze Koop & Deelwoningen in Elzenhagen? Meld je nu aan als geïnteresseerde en ontvang meer informatie over de beschikbare appartementen.
Met een Koop & Deelwoning investeer je samen, terwijl je ook je eigen plek hebt. Dit is perfect voor vrienden, (oudere) familieleden of anderen die samen slim willen wonen.
Bekijk de videoDe Koop & Deelwoning is de perfecte woonoplossing voor wie niet alleen een woning wil of kan kopen. Deze koop je samen met een vriend(in), kennis, familielid of je partner, als jullie allebei waarde hechten aan extra privacy.
We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over deze manier van een woning kopen. Er zullen immers zaken geregeld moeten worden die bij een huurwoning niet aan de orde zijn. In dit overzicht geven we zoveel als mogelijk antwoord op de meest voorkomende vragen.
Lees hier de veelgestelde vragen over samenwonen
Wat is een Koop & Deelwoning?
Een Koop & Deelwoning is een appartement dat je samen koopt en bewoont, zonder dat jullie een (romantische) relatie of gezin hoeven te vormen. Je hebt je eigen slaapkamer en badkamer, maar deelt de keuken, woonkamer en buitenruimte. Privé als je wilt, samen als je het nodig hebt. Slim, voordelig en helemaal van deze tijd.
Wat deel je met elkaar?
Je deelt de hal, woonkamer, de keuken, de wc en het balkon. Je hebt een eigen slaapkamer en badkamer (met douche en wastafel).
Wat is het voordeel van samen een woning kopen in plaats van huren?
Welke woningen zijn geschikt als Koop & Deelwoning?
In deelproject Noordhof 5 komen er Koop & Deelwoningen. Standaard zijn ze ingericht met twee evenredige slaap- en badkamers. Verschillende woningen in Noordhof 5 (NZ1) zijn geschikt als Koop & Deelwoning. Speciaal voor dit concept hebben we een flexibele plattegrond ontwikkeld. Je kunt kiezen voor een “normale” indeling, maar ook voor de Koop & Deelwoning-indeling. Zo kan je de woning perfect laten aansluiten op jouw situatie en wensen.
Maakt het uit met wie ik ga wonen?
Nee, je kiest zelf met wie je gaat wonen. Koop & Deelwoningen zijn bedoeld voor mensen die samen willen wonen, maar (vaak) geen traditionele gezinssituatie hebben. Dit kan iedereen zijn: vrienden, collega's, kennissen, wat jij wilt!
Wat is het voordeel van een woning delen?
Lees hier de veelgestelde vragen over de financiën
Hoe werkt de financiering als we samen een woning kopen?
De financiering wordt vaak geregeld via een gezamenlijke hypotheek. Hierbij is elke koper hoofdelijk aansprakelijk, wat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de volledige hypotheek als de ander niet kan betalen. Net zoals bij een meer traditionele hypotheeksituatie waarbij je met een (romantische) partner een woning koopt. Het is daarom belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en deze goed vast te leggen in een overeenkomst. Daar kan onze notaris je bij helpen.
Wat zijn de maandlasten? En worden deze gelijkmatig verdeeld of op basis van ieders eigendomsaandeel of inkomen?
De maandelijkse kosten, zoals hypotheek, gemeentelijke belastingen, verzekeringen, energiekosten en servicekosten (VvE-kosten), worden verdeeld zoals jullie dat willen. Bijvoorbeeld op basis van ieders eigendomspercentage. Het is belangrijk dat deze en andere afspraken duidelijk worden vastgelegd in een overeenkomst bij de notaris. Daar kan onze notaris je bij helpen.
Wie is verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van onderhoud? (bijvoorbeeld een kapotte verwarming, lekkage of tuinonderhoud)?
Omdat de woning nieuw is, heb je vanaf de oplevering garantie op de bouw. Hoe lang deze garantie geldt, hangt af van het specifieke onderdeel van de woning. Dit biedt in de eerste jaren extra zekerheid.
Het is slim om samen een gezamenlijke rekening te openen en hier regelmatig een bedrag op te storten om een buffer op te bouwen voor onderhoud. Maak hier duidelijke afspraken over, zoals wie wat betaalt en in welke verhouding. En laat dit eventueel vastleggen bij de notaris.
In Elzenhagen/Noordhof valt veel onderhoud onder de VvE, tot aan de gevel. Alles binnen de gevel is jullie eigen verantwoordelijkheid.
Moet je een gemeenschappelijke rekening openen voor de vaste lasten?
Het is verstandig om een gezamenlijke rekening te openen. Zo kunnen jullie makkelijk gezamenlijke kosten zoals de hypotheek, servicekosten en verzekeringen betalen. Je kunt hier ook een spaarrekening aan koppelen voor reparaties of verbeteringen aan de woning. Maak vooraf duidelijke afspraken en leg deze vast.
Wat gebeurt er als één van ons niet meer kan betalen?
Als iemand zijn aandeel niet kan betalen, is de ander verantwoordelijk vanwege de gezamenlijke hypotheek. Dit risico kan je beperken door duidelijke afspraken in een samenlevingscontract.
Moeten we allebei dezelfde financiële inbreng hebben?
Nee, de inbreng hoeft niet per se gelijk te zijn. Je kunt een andere verdeling afspreken, maar het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen bij de notaris (wat sowieso nodig is). Een ongelijke verdeling kan bijvoorbeeld invloed hebben op hoe een eventuele winst of verlies bij verkoop wordt verdeeld.
Dit lijkt op de afspraken die je maakt in een samenlevingscontract, alleen noemen we dat bij een Koop & Deelwoning anders. Ook is het belangrijk om afspraken te maken over het gebruik van de woning.
Wat gebeurt er als er één persoon wil verhuizen en de andere niet?
Als iemand zijn aandeel wil verkopen, wordt eerst gekeken of de andere bewoners dit aandeel willen overnemen. Als dat niet zo is, kan er een nieuwe koper worden gezocht. Dit soort afspraken wordt vaak vastgelegd bij de notaris in een samenlevingscontract. Er is veel mogelijk, zolang jullie het samen eens zijn. Hou er wel rekening mee dat bij een nieuwe huisgenoot of verkoop van een aandeel in de woning overdrachtsbelasting kan gelden.
Hoe beslis je over grote renovaties? Worden de kosten naar verhouding verdeeld onder alle bewoners of wordt de investering beschouwd als een waardeverhoging van het huis?
Veel onderhoudskosten vallen onder de VvE en worden betaald via de servicekosten. De VvE beslist gezamenlijk over deze werkzaamheden en bijbehorende kosten. Andere kosten, zoals schilderwerk of het vervangen van vloerafwerking, regelen jullie zelf. Het is verstandig om hier samen duidelijke afspraken over te maken en deze vast te leggen bij de notaris.
Hoe werkt de belastingaangifte?
Jullie doen gezamenlijk de belastingaangifte voor de inkomstenbelasting, omdat er sprake is van een gemeenschappelijk woonadres en een gezamenlijke woning.
Lees hier alle juridische veelgestelde vragen
Hoe wordt ons gezamenlijke eigendom vastgelegd?
Jullie eigendom wordt vastgelegd in de eigendomsakte bij de notaris. Hierin staat welk percentage van de woning van wie is. Dit percentage is gebaseerd op de financiële inbreng van elke koper.
Kunnen we de woning verhuren als één van ons tijdelijk weg is?
Dit hangt af van de afspraken in het samenlevingscontract en eventuele hypotheekvoorwaarden. Vaak is verhuur alleen toegestaan met toestemming van de andere eigenaren.
Maakt het uit bij welke notaris ik afspraken maak?
Afspraken kunnen bij elke notaris worden vastgelegd. Maar we raden aan om het notariskantoor te gebruiken dat voor dit project een modelovereenkomst heeft ontwikkeld. Zij zijn al bekend met dit concept en kunnen daardoor efficiënter werken.
Wat gebeurt er als één van ons wil vertrekken?
Als iemand zijn aandeel wil verkopen, wordt eerst gekeken of de andere bewoners dit aandeel willen overnemen. Als dat niet zo is, kan er een nieuwe koper worden gezocht. Dit soort afspraken wordt vaak vastgelegd in een samenlevingscontract.
Wat voor afspraken moet je met elkaar maken en waar leg je dat vast?
Als je samen een huis koopt, maakt het niet uit of jullie een relatie hebben of wat jullie burgerlijke staat is. Je hoeft niet getrouwd te zijn, geregistreerd partnerschap te hebben of een samenlevingscontract.
Maar voor samenwoners regelt de wet niets automatisch. Daarom is het belangrijk om afspraken vast te leggen bij de notaris. Onze notaris heeft hiervoor een speciale overeenkomst ontwikkeld, die is opgenomen in de projectdocumentatie.
Omdat elke situatie uniek is, moeten jullie samen de details hiervan invullen. De woning kan pas worden overgedragen na een adviesgesprek bij de notaris die de overeenkomst opstelt.
Heb ik een samenlevingscontract nodig?
De overeenkomst voor Koop & Deelwoningen lijkt op een samenlevingscontract, maar is dat niet. Het gebruik van deze overeenkomst is niet verplicht, maar een gesprek met de notaris hierover wel. Het is belangrijk om samen goede afspraken te maken en deze ook vast te leggen.
Op vrijdag 2 mei zijn we van 17.00 – 19:00 uur aanwezig in Stichting Buiksloterkerk aan het Buiksloterkerkpad 10 (1034 VZ in Amsterdam) met het gehele verkoopteam van Noordhof 5.
Je bent van harte welkom! De brochure ligt hier voor je klaar. Ook zijn de ontwikkelaars en makelaars aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Dus heb je na het bekijken van alle informatie op de website nog vragen, kom dan zeker langs!