Blog

Van appeltaartconcerten tot theatervoorstellingen: dompel je onder in cultuur bij het Zonnehuis

5 juli 2024
Geplaatst door TeamElzenhagen

In de wijk Tuindorp Oostzaan ligt aan het Zonneplein het Zonnehuis. Een monumentaal theater waar culturele activiteiten worden georganiseerd. Het is een plek waar creativiteit en samenkomen centraal staan. Zo worden er wekelijks voorstellingen, musicals en concerten georganiseerd.  Ook kun je er terecht voor lezingen en workshops.

De geschiedenis van het Zonnehuis

Voordat we dieper ingaan op wat je allemaal in het Zonnehuis kunt doen, duiken we eerst terug in de tijd. Het Zonnehuis stamt uit 1932 en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Vroeger was het een ontmoetingsplek voor arbeiders van de NDSM-werf, dat vlakbij ligt. Nadat het behoorlijk in verval was geraakt, besloot de gemeente de locatie op te knappen. In 2002 was het pand rijp voor de sloop, maar gelukkig besloot de gemeente het Zonnehuis compleet te restaureren en onder te dompelen als cultuurhuis. Het oorspronkelijke interieur is behouden.

Wat te doen in het Zonnehuis

Waar het Zonnehuis dus vroeger een plek was voor ontmoetingen, is dat vandaag de dag niet anders. Wekelijks worden er in het pand culturele activiteiten georganiseerd. We sommen er een paar op.

Voor de kinderen

Ga je binnenkort in Elzenhagen wonen en ben je benieuwd wat je met de kinderen kunt ondernemen? In het Zonnehuis worden regelmatig voorstellingen voor kinderen georganiseerd: van theater tot muziek.

Feestdagen

Geen idee wat je met al die feestdagen aan moet? Het Zonnehuis is altijd van de partij als het gaat om het vieren van feestdagen. Zo organiseren ze op vader-en moederdag een speciaal programma en besteden ze aandacht aan dagen als Bevrijdingsdag en Koningsdag.

Appeltaartconcerten

In het Zonnehuis worden geregeld appeltaartconcerten gehouden. Deze concerten worden gehouden door Stichting Appeltaartconcerten: een stichting die concerten houdt waar na afloop appeltaart wordt geserveerd.

Wandelingen

Niet alleen in het Zonnehuis vindt van alles plaats, ook daarbuiten. Een aantal zondagen per jaar kun je deelnemen aan een ochtendwandeling. De wandeling start op de NDSM-werf en eindigt bij het Zonnehuis. Tijdens de wandeling krijg je verhalen te horen over het leven in de wijk Tuindorp Oostzaan.

De Zonneprijs

Ieder jaar wordt de zogeheten Zonneprijs uitgereikt in het Zonnehuis. Dit is een prijs voor opkomende, muzikale talenten. In acht rondes gaan muzikanten met elkaar de strijd aan voor de Zonneprijs. De winnaar ontvangt een flink geldbedrag.

Het Zonnehuis is bij uitstek een plek waar je je kunt onderdompelen in cultuur. Ben je benieuwd wat er de komende tijd allemaal te doen is? Bekijk dan de agenda.

Bron foto: Stadsarchief Amsterdam / Martin Alberts