Nieuws

Weer ‘ns wat anders: 5 x unieke plekken in Amsterdam Noord

3 september 2024
Geplaatst door TeamElzenhagen

Als we zeggen dat Amsterdam Noord uniek is, dan bedoelen we ook echt uniek. In dit stadsgedeelte vind je tal van bijzondere plekjes. Van de Nieuwendammerdijk waar je ontsnapt aan de drukte van de stad tot de grootste brocanteur van Amsterdam. In dit artikel delen we vijf plekken voor iedereen die toe is aan weer eens wat anders.

De Verbroederij

Een plattelandsgevoel ervaren in de stad? Het kan en wel bij de Verbroederij. Hier drink je een heerlijke kop koffie en geniet je van een uitgebreide lunch met groenten en fruit uit de moestuin. Ook maak je kennis met twee varkentjes: Barry en Rosita. Bij Verbroederij vind je ook diverse mooie projecten die buurtbewoners geïnitieerd hebben en onderhouden. Denk aan yogalessen, optredens en zelfs een klusplek. 

Van Dijk en Koen en Neef Louis

Maar liefst 2500 m2 aan meubels, accessoires en noem maar op: dat vind je bij Van Dijk en Ko. Dit is de grootste brocanteur van Amsterdam. Je koopt er kasten, servies, bedden, kandelaars en nog veel meer voor je in je huis. Tegenover Van Dijk en Ko zit Neef Louis. Ook hier kun je terecht voor vintage meubilair.

Nieuwendammerdijk en Liever Hier

De Nieuwendammerdijk is een 1,8 kilometer lange dijk in de wijk Nieuwendam. Aan deze dijk staan huizen met een typisch oud-Nederlandse architectuur. Wie hier wandelt, waant zich voor even niet in Amsterdam. Een wandeling over de dijk is overigens goed te combineren met Liever Hier. Dit is een vegan koffiehuis en taartenbakkerij. In het gras voor Liever Hier staan allemaal grote picknicktafels waar het heerlijk vertoeven is in de zon.

Zonnehuis

Het Zonnehuis is een begrip in Amsterdam Noord. Dit is een monumentaal theater waar culturele activiteiten worden georganiseerd. Het is een plek waar creativiteit en samenkomen centraal staan. Zo worden er wekelijks voorstellingen, musicals en concerten georganiseerd.  Ook kun je er terecht voor lezingen en workshops.

We hebben een apart artikel geschreven over het Zonnehuis. Die lees je hier.

A’Dam Toren

Je kent vast de A’Dam Toren: een toren met 22 verdiepingen die ver boven alles in Amsterdam noord uitstijgt. In deze toren vind je diverse restaurants en een club, maar het absolute hoogtepunt is de schommel boven op het dak. Dit is de hoogste schommel van Europa en ligt op maar liefst 100 meter hoogte. Vanuit de schommel heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Vertel… Waar ga jij binnenkort heen?

Bron foto: Stadsarchief Amsterdam / Martin Alberts