Blog

Cultuur snuiven in Amsterdam Noord: 5 x inspirerende musea

17 juni 2024
Geplaatst door TeamElzenhagen

Wie aan musea in Amsterdam denkt, denkt vaak aan het Museumplein en niet aan Amsterdam Noord. Niets minder waar. Ook in Noord kunnen cultuursnuivers hun lol op. Dit stadsdeel kent een aantal prachtige musea. Hoog tijd om ze op een rijtje te zetten. 

Museum Amsterdam Noord

Het Museum Amsterdam Noord is een voormalig badhuis dat in 2009 werd getransformeerd tot een museum. Tijdens een bezoek dompel je je onder in verhalen over Amsterdam Noord. Zo krijg je een mooi beeld van het stadsdeel, zowel van het heden als het verleden. Tot oktober 2024 is er een tentoonstelling te zien over succesvolle maatschappelijke initiatieven in Noord. 

Museumwoning Tuindorp Oostzaan

Ook museumwoning Tuindorp Oostzaan is een museum waar je een goed beeld krijgt van Amsterdam Noord. Toen een aantal Noorderlingen een paar jaar geleden achter het bestaan van de nog in oude staat zijnde woning kwamen, besloten ze er een museum van te maken. Stap het huis aan de Meteorenweg 174 binnen, en ervaar zelf hoe het was om in de jaren twintig en dertig in Amsterdam Noord te wonen. 

Nxt Museum

Nxt Museum is ‘het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst’. Verwacht geen schilderijen aan de muur, maar kunstwerken die gebruikmaken van moderne technologieën. Al je zintuigen worden geprikkeld door een beleving van geluid tot licht tot beweging.

STRAAT Museum

Ook STRAAT Museum is geen museum waar je schilderkunst aan de muur ziet hangen. In dit museum staan street art en graffiti centraal. Het museum is gelegen op de NDSM-werf en is gevestigd in een vroegere scheepsloods. Je aanschouwt er meer dan 180 werken van 170 kunstenaars. Vergeet niet om een rondje te lopen over de NDSM-werf en nog meer street art en graffiti te spotten. Zeker in het weekend spot je veel artiesten die nieuwe, mooie werken op de muur maken. 

Eye Filmmuseum

Velen kennen het Eye als een bioscoop, maar wist je dat het imposante gebouw ook een museum is voor film en de kunst van bewegend beeld? In de depots ligt ruim 80.000 kilometer film opgeslagen. Dat is goed voor zo’n 55.000 filmtitels. Ook vind je er archieven van regisseurs en filmvakmakers. Ook leuk: het Eye heeft in de zomer een heerlijk terras voor een hapje en een drankje. 

Het moge duidelijk zijn dat je in Amsterdam Noord de nodige inspirerende musea kunt bezoeken. Welke museum staat hoog op jouw lijstje?