Blog

De 9 Tuindorpentocht: langs de historische hoogtepunten van Amsterdam Noord

15 juli 2024
Geplaatst door TeamElzenhagen

Zin in wat beweging terwijl je Amsterdam Noord ontdekt? Met de 9 Tuindorpentocht vang je deze twee vliegen in één klap. De route van 20 kilometer brengt je langs negen verschillende tuindorpen in Amsterdam Noord. Hoe je de route aflegt is aan jou, maar één ding is zeker: met deze tocht ontdek je hoe divers en mooi Amsterdam Noord is.

Tuindorpen

Amsterdam kent een aantal tuindorpen, waarvan de meeste in Amsterdam Noord liggen. Het zijn er maar liefst negen.Tuindorpen zijn in de vorige eeuw gebouwd voor arbeiders die met hun grote gezinnen in de drukke binnenstad van Amsterdam woonden. In de tuindorpen vonden zij een woning met een tuin, licht en meer rust. 

Tuindorpen zijn ontworpen met het doel om het platteland en de stad samen te brengen. Dat betekent dat je in deze tuindorpen veel groen vindt, maar ook culturele en sociale voorzieningen. Je herkent tuindorpen aan lange straatjes met eengezinswoningen. 

De 9 Tuindorpentocht

Een van de architecten van de tuindorpen is Jan Ernst van der Pek. Hij heeft onder meer de huizen in de Van der Pekbuurt ontworpen. Ter ere van de 100ste verjaardag van de Van der Pekstraat is de 9 Tuindorpentocht in het leven geroepen. 

De naam van de 9 Tuindorpentocht zegt het al: deze route brengt je langs alle negen tuindorpen van Amsterdam Noord. Je start in de Van der Pekbuurt en gaat vervolgens langs Disteldorp, Tuindorp Oostzaan, Floradorp, Bloemenbuurt, Blauwe Zand, Tuindorp Nieuwendam en Vogeldorp in de Vogelbuurt. Deze dorpen vormen samen negen onafhankelijke groene eilandjes, aldus de bedenkers van deze route. 

De route is 20 kilometer lang en is daarom zowel geschikt om lopend als fietsend af te leggen. Onze tip is om ruim de tijd te nemen voor de route. In de tuindorpen kom je namelijk tal van leuke winkeltjes en pleintjes tegen. Tussen de tuindorpen door fiets je ook veel in het groen en ervaar je hoe divers Amsterdam Noord is. 

Waar vind je de route?

De route van de 9 Tuindorpentocht vind je in de routeplanner van de Fietsbond. Volgens de bond doe je er 1 uur en 9 minuten over de route als je ‘m fietst. Besluit je om te wandelen? Dan kun je er vier uur voor uittrekken. Vergeet onderweg niet te stoppen bij een van de bakkers in Amsterdam Noord. Daar schreven we onlangs een artikel over en die lees je hier. 

Bron foto: Stadsarchief Amsterdam / Martin Alberts